• Post category:Sănătate

Deficiența vitaminei D asociată de riscul sporit de Covid

Deja avem mai mult de un an de la primul caz de Covid 19 înregistrat în Republica Moldova în toată această perioadă am observat că virusul afectează disproporțional o varietate de pacienți cu risc sporit- deficiențe respiratorii și cardio-vasculare, diabet și greutate sporita. Un factor nou legat de risc sporit a devenit și deficitul de vitamina D, ceea ce îngreunează răspunsul imun al organismului.

Conform studiului efectuat pe platforma pacienților centrului de sănătate al universității din Florida – pacienții cu deficiența vitaminei D a fost asociată cu un risc de 4.6 ori mai mare de a contacta virusul Covid-19

Vitamina D nu este o vitamină tradițională, mai degrabă un grup de compuși grași solubili care contribuie la absorbția intestinală a calciului, magneziului și fosfaților (da da – de asta doctorii cînd prescriu calciul copilașilor, doar la pachet cu vitamina D).

De unde să iau vitamina D? Răspunsul (parțial) în imagine

Începînd cu Marite-Aprilie și pînă în Septembrie poți să te mulțumești cu lumina solară care stimulează organismul tău să-și sintetizeze  singur vitamina D atunci cînd razele solare intra în contact direct cu pielea însă incepînd cu luna Octombrie organismul nu produce în cantități suficiente vitamina așa că putem apela la puținele alimente în care a fost depistată:

  • Peștele gras (Somon, sardine, hering)
  • Carnea roșie
  • Ficat
  • Gălbenuș de ou

Altă alternativă bună în perioadele deficitare ar fi suplimentele alimentare.

De cîtă vitamina D am nevoie?

În perioada toamna-Iarnă este practic imposibil să-ți iei vitamina D de la soare și alimentație de aceea îți recomandăm servirea zilnică a suplimentelor care conțin în jur de 10 micrograme (400 IU-unități internaționale).

Ce se întîmplă dacă iau prea multă vitamina D?

În primul rînd să clarificăm ce înseamnă prea multă vitamina D. Nu se recomandă mai mult de 100 micrograme (4000 IU). Asta în perioade lungi cauzează o asimilare mai puternică a Calciului (Hipercalcemia) ceea ce impactează rinichii și slăbește mult oasele. Recomandarea noastra de 10 micrograme după cum vedeți este de 10 ori sub limită iar o cantitate mai mare poate fi servită doar la indicațiile medicilor.

Mai multe detalii în acest articol de phoenix-hospital.ro

Lasă un răspuns